2012. szeptember 20., csütörtök

Agatha Christie - Úticélja ismeretlen

Cím:  Úticélja ismeretlen
Szerző(k): Agatha Christie 
Fordította: Domina Márta 
Kiadás: Bp. : Hunga-Print, 1989
ISBN: 9789630267411
 
Fűlszöveg: "...a fémkolosszus lassan kitárul... Óriási udvarban találták magukat, melynek egyik, magas drótkerítéssel elválasztott részében férfiak sétálgattak. Ahogy kíváncsian az érkezők felé fordultak, Hilary elborzadva felsikoltott:
- Hisz ezek LEPRÁSOK! - kiáltozta. - Leprások! - s rázkódott a teste az iszonyattól.
A leprakolónia kapuja fémes csattanással zárult be mögöttük...
Egyedül volt, körülvéve ellenségekkel. S ráadásul néhány perc múlva szembe kellett néznie a leleplezéssel..."
Szeretem Agatha Christie-t, mert agyon jók a cselekményei. Azt már megtanultam, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek látszik, a végére felborul minden. Ez pedig jó:)

A filmes változatot is nagyon szeretem, elvarázsol az akkori divat. Poirot irodájának épületét mindig megcsodálom, nagyon tetszik nekem. Sokszor azon mosolygok, hogy milyen kezdetleges eszközökkel, módszerekkel dolgoztak akkor. Emlékszem az egyik részben Poirot-ot behívták a Scotland Yardra, hogy megmutassák neki a technika új vívmányát, amivel követni tudják az autók mozgását és hollétét. Az nagyon vicces jelenet volt. Egy hölgy  egy hosszú pálcával kis autókat tologatott egy nagy asztalon annak függvényében, hogy mit jelentettek neki. A mai GPS rendszerhez képest ezt nagyon vicces volt látni:) Még sok ilyen jelenetet említhetnék, de aki ismeri Agatha Christie  könyveit és a filmjeit, annak elég ennyi is:)

Most így a könyv elején az az érzésem, hogy ebből nem fogok tudni idézni, mert itt a csavaratos cselekmény a fontos, de majd meglátjuk. Hátha lesz valami érdekes, amit mégis érdemes idézni.

Már ennek a  könyvnek az elején mosolyogtam, mert pár éve én is jártam a Beauvais reptéren. A fapados járatok ott szállnak le és fel, ugyanis a Charles de Gaulle reptér drága:), fapadosokat nem nagyon fogadnak ott. Még jobban mosolyogtam amikor azt olvastam, hogy Hilary-t busz vitte Párizsba és  négy óra alatt tették meg az utat a  Beauvais reptérről az Invalidusokig. Mosolyogtam, mert manapság a busz maximum egy óra alatt beér Párizsba, igaz autópályán, és nem az Invalidusokig viszi az utasokat, de  jó érzés volt olvasni az Invalidusokat, ugyanis ott is jártam.

Befejeztem a könyvet és mondhatom, hogy kissé csalódott vagyok. Nem azért, mert a könyv nem volt jó, hanem azért, mert nem a megszokott Agatha Christie stílust kaptam, de én vagyok a hibás. Miért feltételeztem, hogy minden könyve ugyanabban a stílusban íródik? Tanulság: ne határozd meg előre mit vársz a könyvtől.

Megpróbálom összefoglalni mi várható egy Agatha Christie könyvtől:
  • gyilkosság és utána nyomozás,
  • személyazonosság csalás,
  • alapos leírás,
  • Poirot vagy Miss Marple
  • ha van Poirot vagy Miss Marple akkor van egy buta felügyelő is
  • a történet végén összegyűjti a szereplőket és akkor világosodik meg az olvasó előtt a teljes történet, akkor derül ki az is, hogy ki a gyilkos és miért 
Ebben a művében nem volt se Poirot, se Miss Marple, gyilkosság sem volt, a felügyelő pedig nagyon okos volt. Viszont volt benne személyazonosság csalás, bőven.

FIGYELEM! Rövid cselekményleírás következik!

Több világhírű tudós eltűnését jelentették világszerte, senki nem tudja mi lett velük, de furcsa, hogy ilyen kaliberű tudósoknak csak úgy, egyik napról a másikra nyoma veszett. A brit rendőrség nem nyugszik bele és megpróbálja megoldani a rejtélyt. Egy amerikai tudós után kutatnak, aki nemrég telepedett le az Egyesült Királyságban. Fiatal felesége hat hónapja semmit sem tud róla, de a fáradtságra hivatkozva elutazik pihenni. Minden információt begyűjtve, Jessop felügyelő a feleség nyomába ered, sejti, hogy a feleség nem pihenni megy, hanem a férjét követi, aki nagy valószínűség szerint elrablók kezében van. A feleség gépe lezuhan Casablancában, ő ugyan túléli a katasztrófát, de csak pár napig.
Jessop felügyelő utána megy és Casablancában meglát egy nőt, aki bizonyos mértékben hasonlít a haldokló feleségre. Nyomába ered, követi és megtudja, hogy a nő három gyógyszertárban hat doboz altatót vásárol. Mit lehet hat doboz altatóval csinálni? Jessop felügyelő bemegy Hilary szállodai szobájába pontosan akkor, amikor Hilary épp az altató tabletták segítségével készül öngyilkos lenni és meggyőzi arról, hogy ha már semmiképp nem akar élni, akkor válasszon más öngyilkossági formát, vállalja el a világhírű tudós fiatal feleségének a szerepét, ugyanis ebből valószínű nem menekül meg élve. Hilary rövid gondolkozás után belemegy, hisz nincs veszteni valója.

A többit majd megtudjátok, ha elolvassátok a könyvet:)

Értékelés: 5/4

1 megjegyzés:

  1. Éppen Christie titokzatos Mr. Quin-jét olvasom.:) Ezt nem ismerem, de biztos ugyanolyan jó.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...