2012. szeptember 2., vasárnap

Köves József - Hullámvasút

"Köves József (1938- ) író, újságíró, könyvkiadó.  1959-1970 között az Állami Könyvterjesztő Vállalat propaganda előadója, majd egy üzemi lapnál újságíró. 1972-től  a Művelt Nép Könyvterjesztő sajtócsoportjának vezetője, majd a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése propaganda osztályának vezető helyettese volt. 1985-1993 között a Rádióban dolgozott. Több novellás kötete, kisregénye, ifjúsági regénye jelent meg.  1991 óta a K.u.K. Könyvkiadó vezetője. Megírta a könyvnapok történetét Murányi Gáborral (A könyvhetek krónikája, 2004). A közös kutya című gyerekregényéből tévéfilm is készült. A legnagyobb vicckönyv és más vicckönyvek gyűjtője-szerkesztője." Forrás

Művei:
 • Hullámvasút (kisregények, 1968)
 • Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj (mesejáték, 1979)
 • A könyvnapok 50 éve (tanulmány, 1979)
 • Közös kutya (ifjúsági regény, 1982-1983, 2004)
 • Labdarúgás alulnézetben (Gál Róberttel, riportregény, 1983)
 • A griff-licenc (szatirikus kisregény és elbeszélés, 1984)
 • Álmaink idegen városa (elbeszélések, 1989)
 • Nagy vicckönyv I.-II. (Menkó Lászlóval, 1995-1996)
 • Poénparádé (1997)
 • Kebelbarátok könyve (antológia, összeállította Baranyi Ferenccel, 1997)
 • A legnagyobb vicckönyv 10000 viccel (1999)
 • Ha jól emlékszem... (2002)
 • Könyvhetek krónikája (Murányi Gáborral, 2004)
 • Monet kertje - meg minden (elbeszélések, versek, 2008)
 • Kis-nagy vicckönyv. A legnagyobb vicckönyv kisöccse 3500 viccel. (2002)
 • Lájkolom a magyar nyelvet. Versek. (2011)

Szégyen, vagy nem, eddig Köves József neve számomra ismeretlen volt. Sosem hallottam róla, nem tudtam létezéséről. Az antikváriumban megláttam a könyvet, megnéztem a fülszöveget és tetszett amit olvastam. Nagyon jó ára volt, mindössze 2 lej, egy buszjegy ára. Így nem tettem vissza a polcra. Épp két könyv között voltam és amint hazaértem azonnal elkezdtem olvasni. Bevallom nagyon tetszik, ez egy olyan könyv, amit az ember (legalábbis én) nem tud letenni. 

Fülszöveg: "A huszonévesek barátságáról és szerelméről szól a fiatal író mindhárom kisregénye. A barátságról, az egyidős fiatalok érzelmi közösségéről, amely nélkül magára marad, sivárnak érzi az életét minden fiatalember. A szerelemről, amely éppen a magányos fiatalemberek számára sokszor csak csapda vagy olcsó vigasztalás, vagyis nem szerelem a szó nemesebb értelmében, s különösen az igazi élettárs megtalálására nem alkalmas. A címadó kisregényben mutatja meg legszebben az író a hiányzó barátság értékét. A másik két kisregény (Isten az ablakban, Zsákutca) egy rosszul induló és egy megromlott házasság története, A kötet mindegyik írására a mai fiatal nemzedék útkeresése, saját problémáival való – néha már-már kegyetlennek tűnő – szembenézése jellemző."

Mindhárom kisregény cselekménye Budapesten játszódik a hatvanas évekbe, pontosabban azokban az időkben, amikor a fiúk öltönyben jártak, a lányok szoknyában, ruhában és kiskosztümben, a lányoknak illett kezet csókolni:)  
 

Hullámvasút – A főszereplő egy 20 éves fiatalember, aki épp a felnőtté válás határán áll, pontosabban ennek nehézségeivel küszködik. Neki minden nap egyforma, vagyis egyformán unalmas. Minden szabadidejét  a lógás, a csavargás tölti ki, öt – hat haverével közösen azzal szórakoznak, hogy froclizzák a kerületi rendőrt, futballmeccsekre lógnak be, vidámparkban üvöltöznek, idegesítik a járó-kellőket, buliznak, isznak  stb. A barátnői is a bandatagok közül valók, de egyik kapcsolata sem tart pár hétnél tovább. Szüleivel nem egyezik, gyakran kerül összetűzésbe velük, többször el is költözik otthonról.
Aztán egy nagy fordulat következik be életében, megismeri Ilát, aki ugyanannál a cégnél dolgozik. Ila viszont 23 éves és egy egész más világhoz tartozik.  Kedves, jól nevelt, elegáns, csinos, szép, nagyon vonzó  …. kell ennél több? Innen kezdve gyökeresen megváltozik az élete. Dönteni kell, választani a barátnő és a barátok között, mert a kettő egyszerre nem megy. Jönnek a gondok, a viták. A munkahelyén sem megy minden simán, otthon sem.

Nem mesélem el az egész történetet, mert nem akarom lelőni a poént, de annyit elárulok, hogy érdemes elolvasni. Nem egy szirupos szerelmes regény, nem kell megijedni, hanem egy nagyon reális történet a szerelemről, csalódásról, vívódásról, kompromisszumokról stb.   


Kicsit segítek elképzelni/felidézni azokat az időket. Ezt a zeneszámot említi az író a könyvben. 


Értékelésem: 5/5

ZsákutcaEz a kisregény két fiatalember életét mutatja be, akik gyerekkori barátok, együtt csibészkedtek, felnőtt korukra is együtt maradtak, megmaradt a barátság kisebb-nagyobb bökkenőkkel. Aztán egy szép napon 200 forintot találtak a földön, aminek nagy részét elitták, be is csíptek becsületesen, a maradék pénzből mozijegyet vettek. Ekkor megjelent a harmadik az életükben, Emmi személyében, egy gyönyörű szőke lány, aki rendesen felforgatta mindkét fiú életét. Nincstelenség, nélkülözés után végre egy  jobb élet következik mindhármuknak, pénz, hatalom, ami megváltoztatja az embert és nem mindig a jó értelemben (sajnos).
Értékelésem: 5/5

Isten az ablakbanEgy fiatalember vívódásáról szól, aki sajnos nem hisz Istenben, ugyanis édesanyját fiatalon elveszítette, több rokona is elesett a háborúban. Menyasszonya szülei ragaszkodnak a templomi esküvőhöz, ő viszont hallani sem akar róla, szerinte hazugság lenne templomban esküdni úgy, hogy ő nem hisz az egészben. Jönnek a bonyodalmak, nőügyek, ráadásul az apjával sem egyezik mindig.
Értékelésem: 5/5

Nagyon tetszett ez a könyv. Szeretek a ’60-as évekről olvasni, mindig szívesen nézem a filmeket is, annak ellenére, hogy az ’56-os forradalom után bizony nem volt kolbászból a kerítés. Kemény évek voltak. Nagyon hasonlít az első regény főszereplője az utolsó regény főszereplőjére, sok a hasonlóság köztük. Az volt az érzésem, hogy Köves József a saját fiatalságát írta le és, ha az évszámokat nézem, akkor nem tévedek nagyot. Valamilyen szinten stílusa hasonlít a Szilvási Lajoséhoz, látok benne hasonlóságot.  Ajánlom mindenkinek.

4 megjegyzés:

 1. Hogy mik vannak:) Erről én sem hallottam eddig. Kezdem megkívánni tőled és Tititől a könyves blogot:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nézz be Titihez, ő is jókat olvas:)http://konyvesfotel.blogspot.ro/

   Törlés
  2. Kati - Akkor jó munkát végeztem :)))) Tessék megnyitni a könyves blogodat! :))) És kérem a linket!!!

   Törlés
  3. Benéztem Titihez, szerettem volna hozzá felíratkozni, de nem találom a gombot. Megjegyzem és köszi a linket.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...