2012. szeptember 1., szombat

Váradi Zsuzsa - Az új ház lakói

Váradi Zsuzsa – Az új ház lakói
Irodalmi Könyvkiadó,
Bukarest, 1962
153 oldal

Vidéken voltam, épp kiolvastam azt a könyvet, amit magammal vittem és mivel nem  volt más könyv nálam, elkezdtem nézelődni a nagyszüleim könyvtárában. Ez a könyv akadt a kezembe és úgy döntöttem elkezdem olvasni.
Bevallom novellákat nem szoktam olvasni, nem vagyok oda értük, mert mire belemelegedek az olvasásba, már vége is a történetnek és az bosszantó, de most kivételt tettem.

Ebben a könyvben öt novella szerepel. Én csak az elsőt ajánlom, a többit tiltom:)

Ettünk Ez a címe az első novellának ami egy elég szomorú, de ugyanakkor tanulságos történetet mesél el. Egy hatéves kislányról szól, akinek nincs édesanyja, az anyai nagynénje neveli. Egy bérház szuterénjében laknak és elég szűkösen tudják kihúzni egyik hónaptól a másikig.

Egy szép nap a kislányt a „nagyságos asszony” elhívta ebédelni. Idézem:
"Egy napon Bocsánczkyné, a szép fehér hajú, tipegőjárású házinéni, aki számomra rögtön az isten után következik, leüzent értem. A szolgálót küldi le Aranka mamához:
Azt mondta a nagyságos asszony, hogy mától kedve küldje fel minden délben a kis Icukát, hogy Gabika úrfival ebédeljenek, ketten …."
Milyen szép gesztus, segítik a szegény kislányt, mondaná az ember. Én is ezt gondoltam, azonban hamarosan kiderült, hogy szó sincs ilyesmiről.
Gabika úrfi egy elkényeztetett kisfiú, akit nevelő nevel(ne), szolgáló tálal neki, de ő  nem akar enni. Pimaszkodik a szolgálóval, leönti forró levessel és csúnyán beszél mindenkivel. Icuka egy segédeszköz, akit azért hívnak Gabika úrfi mellé ebédelni, hogy Gabika úrfit csalafinta módon evésre kényszerítsék. Icukának előre megmondják, hogy mindent egyen meg amit a tányérjára tesznek, egy falatot se adjon Gabika úrfinak, még akkor sem, ha kér. Azt is megmondják Icukának, hogy neki fogják tálalni a legfinomabb falatokat, vagyis csirkecombot és májat, Gabika úrfi pedig csak a szárnyát kapja. A tortából is Icukának jut a legnagyobb szelet.  Az ebéd nagyon finom volt. Gabika úrfi majdnem semmit nem evett, de Icuka viszont mindent megevett, amit elé tettek. Hazaérve elmesélte Aranka mamának, hogy mit evett és nagy meglepetésére Aranka mama nem örült, sőt irigykedett, hogy bezzeg Icuka rá nem gondolt, neki nem hozott semmit, ő eheti tovább a lucskos káposztát. Éjszaka ellökte magától. Icuka sírt, nem értette mit vétett, miért nem szereti őt Aranka mama.
Icuka minden délben felment ebédelni és egy ideig ő kapta a nagy adagot és finom falatokat. Aztán fordult a kocka, Gabika úrfi elkezdett enni és megmondták Icukának, hogy ezután neki jut a kevesebb és a comb helyett a szárnyat fogják neki tálalni. Ő viszont túljárt Gabika úrfi eszén, elcsalta tőle a finom falatokat. 
A cselédek csúfolkodtak Icukával, Aranka mamával a viszonya nagyon megromlott, alig beszéltek már egymással, sőt, kimondottan gyűlölték, utálták egymást. 
Aztán egy szép nap ebéd után megmondták neki, hogy holnaptól nem kell jönnie. Ő azonban másnap is felment a lépcsőn, leült a fordulóban és megvárta, amiig lejárt az ebéd, aztán hazament. Amikor Aranka mama megkérdezte mit csináltak aznap, csak annyit válaszolt, hogy: „Ettünk”. 
Ezt a szegény hat éves kislányt mindenki kihasználta és bántotta, annak ellenére, hogy nem vétett senkinek.
Nekem nagyon tetszett a történet.
Értékelésem: 5/5.

Mocsárláz - Ezt a novellát végigolvastam és most először történt meg velem, hogy nem értettem meg belőle a lényeget. Vagy megértettem és nem akartam elhinni, hogy ez a lényeg? Röviden egy vidéki fiatalemberről szól, végül is mondhatom, hogy egy parasztfiúról, aki a falú népétől összegyűjtve a pénzt, egy bevásárló lista kíséretében elindul az ökrök húzta szekéren a városba. Vásárlás közben az egyik kirakatban meglátja azt a sapkát, amit egy, a falúban nyaraló úrfi fején látott gyerekkorában, nagyon tetszett neki és évekig álmodozott róla. Nagy hatással volt rá a látvány, kevés tétovázás után bement és megvette. Folytatva útját, elment egy fiúbentlakásba, ahova csomagot kellett vinnie és a két falubeli tanonc, akinek vitte a csomagot, pontosan olyan sapkát viselt, mint amilyent ő vásárolt. Akkor tudta meg, hogy ez egy egyenruha tartozéka. Hazafele menet már nem is kellett neki a sapka.
Gondolom az volt a lényeg, hogy az ember nő, fejlődik, változik, öregedik és a gyerekkori álmok, vágyak koránt sem hozzák meg a várt élményt, ha évekkel később teljesülnek.

Nem akarok rossz lenni, ezért magamra vállalom, biztos túl buta vagyok ahhoz, hogy megértsem.
Értékelésem: 5/1.

Az új ház lakói A címadó novella. Két fiatal családot mutat be, mindkét család tagjai a gyárban dolgoznak, a kommunista párt tagjai, azzal a különbséggel, hogy az egyik család szerény, a másik pedig nagyravágyó, lenéző. Nem részletezem, mert elég propagandisztikus a mondanivalója és én nem értek egyet azokkal az időkkel. Igaz, hogy a könyv ’62-ben jelent meg, de én is kaptam tizenvalahány évet a kommunizmusból, ami bőven elég volt. 
Értékelésem: 5/3.

Az öreg Kari fiai Ez is egy kommunista időkben lejátszó történet, tele propagandával. Röviden arról szól, hogy az egyik munkás lányt elküldik a gyárból egyetemre. Amikor végez, a munkatársai és a barátja (aki munkás a gyárban) várják vissza. A lány viszont mérnökként tér vissza, a munkatársai pedig még mindig úgy tekintenek  rá mint egy közülük valóra, akit ők tanítottak be, ők javasolták a taníttatását. A két fél elvárásai nem egyeznek, sok baj keletkezik miatta, megromlik a jó viszony annyira, hogy kilépésről is beszélnek. Itt is kudarcot vallottam, olyannyira, hogy fogalmam nincs arról, hogy a két fél közül ki ment és ki marad. 
Értékelésem: 5/2

Váltás Természetesen ennek a novellának a cselekménye is a kommunista gyárban játszódik le. Két harisnyakötő nő életét mutat be. Két generációt képviselnek, az egyik középkorú, kétgyerekes megtört, belefásult özvegy, a másik egy fiatal, teli álmokkal, energiával. Konfliktusba keverednek, de aztán a termelés érdekében segítik egymást. Ez is propaganda. 
Értékelésem: 5/2

Pontosítás: még mielőtt valaki téves képet alkotna rólam elmondom, hogy ezt a könyvet a nagybátyám kapta valakitől ballagására. Nem voltam köteles elolvasni, de mivel régebb sok könyvet hagytam félbe, most megpróbáltam elolvasni. Szerencsémre rövid novellák és mindegyik után azt reméltem, hogy a következő jobb lesz. Hát tévedtem. Sajnálom az első novellát, mert az tényleg értékes, de a többi csapnivaló.
Összértékélésem: 5/2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...