2012. október 3., szerda

Joseph Conrad - A titkosügynök

Kriterion Kiadó, 1989
  • 250 oldal
  • Kötés: félvászon papírborítóban (ami nálam hiányzik)

Fűlszöveg: "Mr. Verloc, a címben szereplő titkosügynök – igazában szatócs és tipikus nyárspolgár – beépül a Londonban élő anarchisták közé, és értesüléseket szerez róluk egy nagyhatalom követsége számára. A követségnek azonban valami merényletre volna szüksége, amit a menekült anarchisták követnének el, hogy azután a felháborodott angol kormány börtönbe csukja vagy kiutasítsa őket. Mr. Verloc jó pénzért erre is hajlandó: szállítja a merényletet. A greenwichi obszervatórium felrobbantása azonban nem egészen úgy sikerül, ahogy tervezte. A titkosügynök politikai krimi. Másrészt azonban pszichológiai regény: Mr. Verloc feleségének és félkegyelmű sógorának lelki kálváriája, s a politikai alvilág homályos céljai és a magánélet nyomorúságai összefonódva végül hármas tragédiához vezetnek." Forrás

Említettem már, hogy edzem magam, arra készülök, hogy ne hagyjak félbe könyvet csak akkor, ha már tényleg olvashatatlan. Bevallom ezt a könyvet szivesen abbahagytam volna régebb, de most erőt vettem magamon és végig olvastam. Rájöttem, hogy nem csak azért lehet gyorsan olvasni egy könyvet, mert nagyon jó, hanem azért is, mert nem jó és hamar be kellene fejezni, hogy egy jobbat olvashassak. 

A könyvről röviden annyit írnék, hogy nagyon hosszan, részletesen mutatja be a szereplők életét, karakterét, gondolatait. A kor társadalmát is nagyon részletesen körülírja. Mondhatnám elég "száraz" az egész könyv, a végén zajlik le a cselekmény, ami nagyon megrázó.

Nem szeretek általánosítani, szerintem egy könyv elolvasása még nem jogosít fel arra, hogy véleményt mondjak az író stílusáról, de ez a könyv nekem nem tetszett annyira, hogy most elolvassak Joseph Conradtól egy másik könyvet.

Értékelésem: 5/3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...