2012. október 27., szombat

Rembrandt Harmenzoon van Rijn - Leiden, Hollandia

Rembrandt Harmenzoon van Rijn,  a világ egyik legismertebb festőjének, az egyik legjelentősebb 17. századi holland művészének a mellszobra a szülővárosában, a hollandiai Leidenben.

Rembrandt 1606. július 15-én született Leidenben és Amszterdamban hunyt el  1669. október 4-én.  

Hollandiában, Rembrandt műveinek legjelentősebb gyűjteménye az Amszterdami Nemzeti Múzeumban található, beleértve a De Nachtwacht (Éjjeli őrjárat) és a De Joodse bruid (A zsidó menyasszony) című képeit is.

A fenti képen Rembrandt mellszobra látható Leidenben.

Valamikor itt állt Rembradt szülői háza. Az eredeti házat rég lebontották, de a helyére épített modern, emeletes lakóház falán emléktábla jelzi, hogy:  "Hier werd geboren op den 15 den juli 1606 Rembrandt Van Rijn" - ami magyarul annyit jelent, hogy itt született Rembrandt Van Rijn 1606. július 15-én.

Legtöbb önarcképe a hágai Mauritshuis múzeumban van. A hollandiai képtárakban fényképezni szigorúan tilos, így csak a múzeumot mutathatom meg kívülről, saját fényképekkel nem szolgálhatok. Egyébként a múzeum felbecsülhetetlen kincseket tár a látogatók elé. Itt található többek közt Vermeer - Leány gyöngy fülbevalóval című képe, ami ottjártamkor ki volt állítva, de erről majd egy másik bejegyzésben fogok írni.


Egykori lakóhelye Amszterdamban Rembrandt Házi Múzeum néven működik, mely rengeteg metszetének otthont ad.  Sajnos ottjártamkor a  múzeumot épp tatarozták (a felállványozott ház a bal oldali képen) ezért nagy sajnálatomra nem tudtam meglátogatni. 

Jelentős gyűjtemények találhatók még Berlinben, Szentpétervárott, New Yorkban, Washingtonban, a Louvre-ban és a londoni Nemzeti Galériában.

Az alábbi képeken a Rembrandt emlékére felállított szobrot láthatjátok Leidenben, a szülővárosában, aminek látványa bevallom, engem nagyon kellemesen meglepett. Nagyon ötletesnek és ugyanakkor egyedinek tartom.


Felhasznált forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...