2012. október 24., szerda

Szilvási Lajos - Albérlet a Síp utcában

Totem Könyvkiadó
Budapest, 1994
366 oldal

Fülszöveg: "A két konzulens, akit a főorvos kiküldött, először nem akarta elhinni, hogy ő első látásra felismerte, mi történt. "A bolondoknak és a részegeknek szerencséjük van – mondta Dobos. – Nem ártana, ha én is többet innék.” Tréfálkozó volt a hangja, de kihallatszott belőle, hogy komolyan beszél. Meg kellett volna sértődni? Valóban részeg volt, nem tagadhatta. S tudta azt is, hogy Dobos másnap legalább tíz embernek el fogja mondani, hogy őt újra részegen látta.
Felállt a fehér asztaltól, és eldöntötte, hogy mégis főz kávét, nem várja meg, amíg a többiek befutnak.
És ha beszélnek … Az ő dolguk. Még soha senki nem találhatott kifogásolni valót a munkájában. Melyik betege panaszkodott rá? Egyik se. Volna-e ilyen sok magánbetege, ha nem tudnák róla, hogy megbízhatnak benne? Orvosszokás, hogy marják egymást. Miért ne marnák éppen őt, akinek több a paraszolvenciája, mint a legtöbb kollégáé? Csak ürügy, hogy az ivásért hibáztatják. A pénzét irigylik, pedig egyikük se teszi meg, hogy ha kell, este tizenegyig is szaladgáljon, és igazán lelkiismeretesen bánjon minden esettel …."

Ez is egy újraolvasás és nagy szerencsémre Szilvási Lajos ebben a művében sem csalódtam. Egy fiatal, alkoholista orvos életének egy bizonyos szakaszát mutatja be nekünk az író, aki rendkívüli adottsággal és tapasztalattal rendelkezik és alkoholizmusa ellenére is odaadóan segint minden betegének. Nagyon tetszett Kelemen Bandi karaktere, kivéve természetesen az alkoholizmusát. Ez a könyv is a kedvenvceim listájára kerül. 

Értékelésem: 5/5

Csak az olvasson tovább, aki már olvasta a könyvet!

Sajnáltam, hogy a befejezés itt is nyitva marad, mint általában, de hamar rájöttem, hogy azért Szilvási mégsem annyira "kegyetlen", mert a későbbi könyveiben mégis elárulja nekünk mi lett Kelemen Bandi sorsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...