2012. november 29., csütörtök

Dobai Péter - Lavina

Magvető Kiadó, 1980
332 oldal
Kötés: papír / puha kötés

Ezt a könyvet az antikváriumos néni ajánlotta figyelmembe mondván, hogy egy nagyon jó olvasmány.  Egy buszjegy árába került :)

Egy szélhámos hármas életét ismerhetjük meg. Mészáros Feri háromgyerekes apa, a házassága már rég tönkrement, felesége Viki már tíz évvel ezelőtt kénytelen volt a bírósághoz folyamodni, hogy a gyerektartást neki utalják át a Feri fizetéséből, mert másképp nem tudta megkapni a három gyerek után járó pénzt. Ferinek évek óta szeretője van, Hajós Ida, akit már évek óta házassággal hiteget, mondván, hogy hamarosan elválik a feleségétől és elveszi Idát. Mészáros Feri közben állandóan anyagi gondokkal küzd, fűnek-fának tartozik, egyik helyről kér, másiknak megadja és ez egy örökös körforgás nála. Érdekes a regény, annál is inkább, mert nagyon élethűen mutatja be az ilyen emberek viselkedését, gondolatmenetét és cselekedeteit. A könyv végén, ahogyan a cím is sugallja, elindul a lavina. 

Akaratlanul is Flaubert Bovarynéja jutott eszembe. Arra gondoltam, hogy vajon hány Mészáros Feri, hány Mészáros Viki és hány Hajós Ida jár köztünk anélkül, hogy tudnánk róla? Első látásra nagyon egyszerű és jelentéktelen könyvnek néz ki, ennek ellenére nagyon értékes, fontos a mondanivalója. 

Értékelésem: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...