2012. december 20., csütörtök

Szilvási Lajos - És mégis őrizetlenül

Nagyon tanulságos regény a fiatalok felnőtté válásáról, arról, hogy hogyan birkóznak meg az elébük gördülő akadályokkal azok, akik eddig mindentől védve, gondtalanul élték életüket.

A cselekmény 1962-ben játszódik, amikor a budapesti lakásokban fával fűtöttek, a lányok kalapot vagy kendőt viseltek, még a fiatalok is magázták egymást.

Varga Ádám, az elsőéves medikus, egyetlen gyerek, akinek eddig gondtalan és nyugodt élete volt, szerető szülei minden tőlük telhetőt megadtak neki.Elküldik nyaralni a Balatonra, ahol egy huszonhét éves asszony szeretője lesz.

Timár Mariann is egyke, édesapja már rég meghalt, édesanyjával él aki tisztességesen felnevelte, szakmája nincs, egyetemre nem jelentkezett, mert nem szeret tanulni.  Édesanyja megkíméli az élet minden gondjától, azt szeretné, ha jobb sorsa lenne mint őneki volt és sajnos nem látja be, hogy pont ezzel árt a legtöbbet az egyetlen lányának.

Ádám és Mariann a Balatonról haza tartó vonaton találkoznak és csakhamar szerelmesek lesznek egymásba. Maraiann szereti a nagyvilági életet, elég kétes társaságban tölti az idejét, az Ádámmal való találkozások alkalmával konyakot rendel, táncolni viteti magát, ami egy első éves egyetemista zsebének igencsak drága mulatság.Sajnos a felhőtlen és gondtalan  boldogság nem tart sokáig. Aztán az  édesanyja megbetegszik és egyik napról a másikra jövedelem nélkül maradnak, ugyanis az édesanyja magánvállalkozó, ha nem dolgozik nincs jövedelme, ráadásul még betegbiztosítás sem jár neki.

Amikor derült égből villámcsapásként rájuk szakadtak az élet gondjai, Ádámnak és Mariannak nem mindig sikerült a legjobb megoldást megtalálni. 

Összességében tetszett a regény, de valahogy nem jött át nekem belőle a Szilvási stílus, sokszor nem éreztem azt, hogy ő írta volna.

Hogy könnyebb legyen időben elhelyezni a cselekményt, kerestem a regényben felbukkanó Opel Kapitän-t nektek. Mariann korábbi társaságából az egyik feketéző készült venni egy ilyan modellt és elmondása szerint ez akkor elég menő volt. (képforrás)

Értékelésem: 5/4 A levonás azért van, mert valami hiányzott belőle de sajnos, bármennyire igyekeztem, nem tudtam megfogalmazni, hogy mi volt az.

Ezt a könyvet egy kedves molytársamtól kaltam, még egyszer köszönöm szépen @robinzon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...