2013. február 23., szombat

Nyírő József - A zöld csillag

Pallas-Akadémia, Csíkszereda, 2007
214 oldal · ISBN: 9789736651717

Már jó ideje befejeztem ezt a könyvet, de valahogy nem tudtam nekifogni ennek a bejegyzésnek. 

Fülszöveg: A zöld csillag című regény az emigrációban született. A kérdésfelvetése tulajdonképpen ugyanaz, mint az Íme, az emberek!-ben: egy lassan feledésbe merülő kor, illetve sokak számára ismeretlen világ felidézése – a menekülttáborok élete, lakóinak küzdelme a nyomorúságos léttel, a kiúttalanságban a remény keresése mindenáron. A remélni és boldogságért tenni, küzdeni kell írói üzenet optimizmust sugall, még akkor is, ha ez „csak” egy szerelmi boldogsággal végződő történet kapcsán történik, s még akkor is, ha ennek a beteljesülésnek a legfőbb közbenjárója egy parafenomén, a „látó” ember.

Ez az első  Nyírő József könyv, amit elolvasok és egy darabig az utolsó is. Nagyon haragudtam az íróra olvasás közben. A humora egyáltalán nem fogott meg, sőt zavart. A másik dolog, amiért mérges voltam, az a szöveg rendezése volt. Voltak olyan részek, amiket kétszer is el kellett olvasnom, hogy megértsem ki is mondta azt. 

A történet elég gyenge,  de ennek ellenére kicsit jobban kidolgozva, kibővítve és a túlzásokat kihagyva, szerintem lehetett volna belőle egy jó könyvet írni.

Értékelésem: 5/3

2 megjegyzés:

  1. Én Nyirő Józseftől csak az Uz Bencét olvastam (gyerek koromban, lehet, most kevésbé tetszene), bár van más is itthon, még az Erdélyi Szépmíves Céh kiadásában.

    Lehet, hogy valamikor rászánom magam, hogy elővegyem a könyveit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Uz Bencét láttam filmen, szórakoztató, de szerintem ott is van egy jó adag túlzás. Megvan nekem a könyv is, de nem hinném, hogy elolvasom, legalábbis most egyelőre nem.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...