2013. március 12., kedd

Hegedüs Géza - Ágyban szerzett diadal

Erre a könyvre az antikváriumban bukkantam rá és nem bántam meg, hogy hazahoztam. Elég hiányosak az erről a történelmi korról szóló ismereteim és sosem volt erősségem ez a fajta olvasmány a sok nem épp hétköznapi név miatt. Kicsit félve fogtam neki az olvasásnak, tartottam attól, hogy nem fogom tudni megjegyezni a szereplők nevét, de félelmem alaptalan volt.

Isteni négy kisregényt olvashattam, amiben nagyon nagy szerepet játszottak a szép, okos, művelt nők, a hetérák. Olvastatja magát, szórakoztató, de ugyanakkor tanulni is lehet belőle.

Fülszöveg: "A négy kisregény négy különböző és különös történetet beszél el a régi-régi görög és bizánci történelemből, témájuk mégis azonos: mind a négy az ezerarcú szerelem és a hasonlóképpen ezerarcú politika elválaszthatatlan egységéről, olykor egyenest azonosságáról vall. Hőseik egykor valóban élt, múlhatatlan jelentőségű és érdemű államférfiak, Nagy Sándor, Gügész király, Periklész és Justinianus császár, és híresen-hírhedten gyönyörű asszonyok, mint a hetérából az aranykor Athénjának első asszonyává lett Aszpászia, Phrüné, a legnagyobb görög szobrász és festő modellje és szeretője, aki a történelem első sztriptízét mutatta be azért, hogy a „belépti díjból” fölépíttethesse Théba városának lerombolt falait, vagy a bizánci bordélyból a trónra kerülő Theodóra, akinek szépségével csak az okossága vetekedhetett. Legenda és valóság, a régmúlt mitikus ködébe vesző csodás epizódok és hiteles történelmi események szórakoztató, egyszersmind a ma embere számára is bölcs tanulságot rejtő egyvelege ez a tüneményes könyv."

A jóslatok beválhatnak (Egy ágyban szerzett királyság) -  ez az első kisregény címe. Megtudhatjuk belőle, hogy hogyan lett egy pásztorfiúból, Gügészből király. Mai szemmel nézve nagyon mulatságos és hihetetlen kis történet, de ettől szép és érdekes.

Kikhez szólnak az Istenek? (A tehetséghez protekció is kell)  - Ez egy olyan kijelentés, ami azóta is megállja a helyét. Találkozhatunk itt többek között Szokratésszel, Periklésszel, Aszpásziával, Platonnal Arisztoklésszel, Xenophónnal és Euripidésszel, és betekintést nyerhetünk életükbe, megtudhatjuk ki hogyan érte el sikereit.

Phrüné (A gyűlölet rombol, a szerelem épít) - Alexandrosz (Nagy Sándornak nevezett) makedón király története a csodaszép hetérával, Phrünével, de megismerhetjük Praxitelészt, a szobrászt és Apellészt, a festőt.

Bordélyház Bizáncban (A világuralom alvilága) - Talán ez a legérdekesebb a négy közül. Megtudhatjuk belőle mekkora szerepe volt a bordélyháznak és a hetéráknak az akkori politikai életben.

Nagyon tetszett a könyv, egy olyan világba kalauzolt el engem, amit nem ismertem. Mindenkinek ajánlom.

Értékelésem: 5/5.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...