2013. április 4., csütörtök

Gál György Sándor, Somogyi Vilmos - Mesél a bécsi erdő - A keringő és a Strauss család regénye

Már egy ideje itt rostokol a bejegyzés megkezdve, de valahogy sosem éreztem úgy, hogy készen állok arra, hogy végleges formát adjak neki. Szép bejegyzést szerettem volna írni a könyvről, minden hasznos és fontos információt, benyomást megosztani azzal, aki esetleg elolvassa, de sajnos nem tudtam eldönteni mi legyen. Annyi mindent szeretnék írni, hogy az sok lenne, így most nagyon rövidre zárom a mondanivalómat.

Nagy igyekezettel és élvezettel fogtam neki olvasni ezt a könyvet. Sokat vártam tőle, mert nagyon szeretem a keringőt és nagy tisztelet érdemel a Strauss család azért, amit a zene terén megalkotott és az utókornak hagyott.

Fülszöveg: "A világhódító tánc – a keringő – története elválaszthatatlanul összefügg a Strauss család történetével. A „március előtti” Bécs korszakától kezdve a huszadik század elejéig ennek a muzsikus dinasztiának tagjai fejlesztették naggyá a keringőt; az ő művészi munkálkodásuk révén vált a népi eredetű, kezdetben vaskos tánc – az idősebb Johann Strauss, majd zseniális fia, az ifjabb Johann és annak testvérei, Josef és Eduard működése révén – egy teljes évszázad uralkodó ritmusává, a könnyűzene halhatatlan műfajává. Lázas sietséggel rohanó történet ez s egyben a romlás csíráit már magában hordozó régi monarchia fénykorának tükörképe. Mert a Strauss-muzsika végigkísérte ezt a korszakot, s máig sem veszítette el varázsát. – Gál György Sándor és Somogyi Vilmos történelmi dokumentumok alapján, színes képzelettel ötvözte regénnyé a Strauss család és a XIX. századi Bécs történetét."

A keringő és a Strauss család regénye - ez a könyv alcíme. A keringő megjelenézéről és fénykoráról tényleg részletes, aprólékos képet nyújt a könyv, de sajnos a Strauss család életéről ezt már nem mondhatom el. A könyv olvasása közben egyuttal ismereteimet is szerettem volna  bővíteni, eszembe vésni azokat a dátumokat, amik fontosak lennének a témával kapcsolatban. Sajnos az írók nem ilyen céllal írták a könyvet. Laikusként gondolom a keringő megjelenéséről, feltöréséről és uralkodásáról hűséges képet sikerült festeniük.

Ennek ellenére sok mindent megtudtam a keringőről, azokról a zenészekről, akik ezt a műfajt képviselték. Közelebb kerültem a Strauss családhoz, bepillantást nyertem a család magánéletébe. Siker, diadal, küzdelem, bukás, tragédia periódikusan ismétlődik a Strauss család életében. Mindkét generáció úttörő volt a maga sajátos módján egy olyan világban, ahol nemcsak a politikai kérelmeknek kellett megfelelni, de a társadalom diktálta divat előtt is fejet kellett hajtani akkor is, ha ez nem tetszett.

Röviden még annyit mondhatnék, hogy el kell olvasni a könyvet!

Végül szeretnék pár gyönyörű keringőt közzétenni, enélkül nem lehet megjelentetni ezt a bejegyzést.

Az egyik nagyon híres darab a Radetzky Mars, szerintem ezt mindenki ismeri. Ezt a darabot id. Johann Strauss írta Radetzky tábornok tiszteletére, a bécsi filharmónia adta elő 2011-benA másik csodálatos darab, amit nem lehet nem megemlíteni a Kék Duna Keringő, amit ífjú Johann  Strauss írt. André Rieu, a híres holland hegedüművész előadásában láthattok.
Mikor ezeket a darabokat hallgatom mindig arra gondolok, hogy bárcsak most is élnének, zenélnének, alkotnának.

Értékelésem: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...