2013. május 9., csütörtök

Szilvási Lajos - Egyszer-volt szerelem

Szilvási Lajos Egyszer-volt szerelem című könyve mondhatni a Bujkál a hold folytatása, ugyanis Holló Péter sorsát követhetjük nyomon. Aki egyiket sem olvasta, annak ajánlom a sorrendet, aki valamelyiket olvasta, annak pedig a másik könyvet ajánlom :) Mindkettőt érdemes elolvasni.

A könyvet  @Reszike-től kaptam ajándékba, akinek itt is, még egyszer köszönöm szépen.

Fülszöveg: A világ másik végéről ér haza két esztendő után Holló Péter, soproni erdőmérnök-hallgató. Annyi más fiatallal együtt, kalandvágytól űzve vágott neki a világnak 1956 novemberében. Fél Európán át hányódva jutott maroknyi társával Kanadába. Ott azonban nem a tanulás lehetősége várta, hanem valóságos rabszolgamunka egy fakitermelő telepen. Ötödmagával megszökött, de végül csak egymaga vergődött haza, a könnyelműen elhagyott ősi városba. Vissza tud-e illeszkedni az életbe, képes lesz-e meglelni helyét a főiskola közösségében, s visszatalál-e Krisztinához, életének egyszer-volt szerelméhez?

Két ellentétes karakter harcát mutatja be Szilvási nekünk ebben a könyvben egymással és az élettel.

Holló Péter, aki erdészcsaládban nőtt fel messze a város fényétől és zajától, már elég fiatalon megjárta a poklot. Az életéért küzdött,  ázott, fázott, éhezett, és mondhatni részben a gyerekkora óta apjától megszerzett tudása mentette meg őt és három társát a haláltól. Korán megtörte az élet, nem bánt vele kesztyűs kézzel, meg kellett tanulnia mi a túlélés a szó minden értelmében.

Auerbach Krisztina, módos szülők egyetlen, óvott, védett gyereke, akinek majdnem minden megadatott, rájön, hogy az élet nem leányálom, ha minden természetesnek tűnt eddig, ezután a célok eléréséért harcolni kell. Fiatalon beleszeretett Holló Péterbe, amit szülei is jó szemmel néztek, tudták, hogy jobb fiút nem is találhatott volna magának, de a kalandvágy és a fényűzés megtántorította Krisztinát, elkövetett egy hibát, minek következtében elveszítette Hollót.

Két év hányattatás és megpróbáltatás után Holló Péter visszatér Magyarországra és megpróbálja ott folytatni az életét, ahol két évvel korábban abbamaradt. Csakhogy ez egyáltalán nem könnyű, az elején szinte lehetetlennek érzi. Holló is megváltozott, az otthoni életkörülmények is megváltoztak, és ugyanakkor a régi ismerősök sem olyanok már, mint egykor voltak.

Beiratkozik a Soproni Erdészmérnöki Akadémia harmadévére, próbál beilleszkedni az osztályközösségbe, de elég nehezen megy olyanokkal együtt lenni, akiknek legnagyobb gondjuk az, hogy unalmas a kisvárosi élet. Éretleneknek érzi őket, ráadásul  ők sem lelkesednek a különcnek címkézett, disszidens társuk iránt, aki egykor igencsak jó hírnévnek örvendett az Akadémián. Borúsabb napjain arra is gondol, hogy összecsomagol és hazamegy a szüleihez.

Krisztina is küzd a napi gondokkal. Édesapja mellett dolgozik, ugyanis saját erejéből nem sikerült bejutni az egyetemre, az édesapja pedig nem volt hajlandó közbenjárni az érdekében. 

Holló már az első napokban viszontlátja Krisztinát de makacsságuk gátat szab vágyaiknak. Péter úgy látja a lány megváltozott, Krisztina is ezt látja Hollón. Mindkettőnek igaza van, viszont a büszkeségük nem engedi, hogy tisztán beszéljenek egymással, ezért macska - egér játék kezdődik közöttük.

Nagyon tetszett Holló Péter karaktere, kitartása, tudása és gondolkodásmódja, ügyesen megformálta az író. Az is tetszett, ahogyan a két társadalmi réteg gondolkozásmódját, életét és küzdelmét bemutatta. Vannak benne kommunista szövegek, részek, de ezeket át kell lépni és értékelni a könyvben azt, ami jó.
Megtudhatjuk azt is mi lett a többi szökevény sorsa, de nem annyira részletesen mint azt én szerettem volna. Jó lett volna megtudni hogyan alakult Jocinak az élete a farmon, mi lett az Oriással, miután visszavitték a fakitermelő telepre, és természetesen azt is, hogy mi történt a Lorddal, miután galád módon elvette Holló minden pénzét és lelépett.

Értékelésem: 5/5. Mindenképp ajánlom a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...