2013. március 26., kedd

Harsányi Zsolt - Édes fiam

Corvina, Budapest, 2012
174 oldal 
ISBN: 9789631360677

Ezzel a könyvvel kapcsolatban ismét hálával tartozom a Corvina Kiadónak és ezennel köszönetet mondok nekik, amiért lehetővé tették, hogy elolvassam ezt a kisregényt. 

Harsányi Zsolt nevét a Magyar rapszódiához kötöttem eddig, ami a híres Liszt Ferenc életéről szól. Nos ez a kisregény egy egész más stílusban íródott és mondhatom elég nagy csalódás volt az előbb említett 5 csillagos könyv után.


Fülszöveg: "Egy asszony megbízást ad egy ifjú titkárnak rég eltűnt fia felkutatására. A fiatalember az anya és annak csinos lánya társaságában nekilát az izgalmas nyomozásnak. Miközben bizonyos nyomokat követve számos külföldi várost felkutatnak, sőt még Afrikába is eljutnak, a két fiatal között szerelem szövődik. De vajon sikerül-e megtalálni az eltűnt fiút? Harsányi Zsolt (1887-1943) elsősorban életrajzi műveiről (többek között Mátyás királyról, Petőfiről, Madáchról, Lisztről vagy Munkácsyról írott regényéről) ismert. Ugyanakkor több, a saját korában játszódó szórakoztató regény is fűződik a nevéhez (például a nemrég újra megjelentetett, nagy sikerű Whisky szódával). Ezt az 1935-ben írott kötetét, csakúgy, mint a többi művét, a színes meseszövés, az igényes stílus, a gazdag környezet- és jellemábrázolás teszi emlékezetessé."

Az alaptörténet jó, ilyen volt már és lesz is még megírva, ezzel nincs gond, de szerintem elég előrelátható volt az egész már a kezdetektől fogva. Az útleírások emelik a könyv értékét, de sajnos nem elég ez a sikerhez. Sajnálom, mert szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. 

Lehet, hogy Harsányi Zsolt idejében ez a kisregény érdekesnek és izgalmasnak bizonyult, de mai szemmel olvasva egy előrelátható, szirupos kisregény.

Értékelésem: 5/2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...