2013. március 13., szerda

Szilvási Lajos - Ördög a falon

Régi Szilvási ismerőssel, Tatár Mártonnal találkozhatunk ebben a könyvben, akiről már sok Szilvási könyvben olvashattunk, de sosem volt  még főszereplő. 

Tatár Márton Deák Tibor sebész barátjával együtt Balatondiósdon, Peterdi Miska plébánosnál szándékszik tölteni a hétvégét. Nyugalmukat egy altató túladagolásos lány zavarja meg. Deákra hárul a feladat, hogy megpróbálja megmenteni a lányt. Felesége, a nagy sikerű zongoraművésznő, Olga életébe is bepillantást nyerhetünk. Az eset kapcsán Szilvási bemutatja az államtitkár apuka és a fogorvos anyuka siralmas családi életét, akiknek a pénz és a hatalom hajhászása miatt nem jut se idejük, se türelmük a gyerekre. Mellékesem megismerhetjük egy hasonló helyzetben lévő fiú életét is, akinek a szülei egyszerű emberek, de hasonló okok miatt ugyancsak tehernek érzik a gyereküket. Hab a tortán, hogy Tatár Márton, a becsületes kormánytisztviselő, a kiváló szakmai hírnévnek örvendő jogász meginog, kiszalad alóla a talaj és elköveti élete első félrelépését. 

Fülszöveg: "Gondatlannak ígérkező balatoni víkend. Öngyilkos lány a szomszédos villában. Mi történt, hogyan juthatott el az öngyilkossági kísérlethez egy ilyen fiatal élet? – ez a kérdés nem hagyja nyugodni Tatárt, a kormánytisztviselőt, aki esetről esetre kínos ügyekkel foglalkozik. Utat tévesztett fontos beosztású emberek botlásainak vagy bűneinek jár utána a törvények és a törvényesség védelmében. S míg kideríteni igyekszik az okokat, összefüggéseket, társadalmunk egyik fontos gondja rajzolódik ki egyre élesebb vonásokkal: egymástól elidegenedő szülők és gyerekek sorsa, egy rosszul értelmezett, elviselhetetlen és mégis elfogadott életforma gúzsába kötve, egy család értelmetlen vegetáló élete azon a szinten, amit köznapi kifejezéssel a „társadalom krémjének” szokás nevezni… A nyomozás során Tatárban a fiatal vonzó ügyvédnő váratlan szenvedélyeket szabadít fel, s így már nemcsak az öngyilkos gyereklány sorsáért, de önmaga megkísértett hűségéért is küzdenie kell."

Voltak benne hihetetlen részek, mint például az, hogy Madaras államtitkár, akinek fél óra ideje nem volt a saját lányára, Tatárral több órát beszélgetett, elmesélte részletesen Tatárnak az egész életét. A másik dolog, ami nem nagyon tetszett, az az ügyvédnő karaktere. Hisztis, meggondolatlan, éretlen viselkedésű nőszemély mutatkozott be nekünk, hihetetlen, hogy a sziklaszilárd hűségű Tatárra egy ilyen nő hatni tudott. Ezeket félretéve nagyon tetszett a könyv.

Értékelésem: 5/5

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...